Extra aandacht verklaring op erewoord luchtruim gebruik.

Mededelingen van de charroncommissie
Plaats reactie
Dries VG
Berichten: 94
Lid geworden op: Di 03 Feb 2004 00:41
Locatie: Leuven (week) + Vosselaar (Weekend)
Contact:

Extra aandacht verklaring op erewoord luchtruim gebruik.

Bericht door Dries VG » Vr 06 Jul 2012 09:59

Het overlandseizoen 2012 is al iets meer dan half, een goed moment om nog eens jullie aandacht te vestigen op het goed gebruik van het belgisch maar ook het ons omringende luchtruim. Op het nederlandse zweefportaal verscheen recent een artikel met als titel: "Aan alle zweefvliegers: aandacht voor goed gebruik luchtruim".

http://www.zweefportaal.nl/main/news.php?readmore=613
Recentelijk heeft de de Afdeling Zweefvliegen kennis genomen van een vijftal voorvallen. Het betreft hier voorvallen waarbij mogelijk sprake is van een luchtruimteschending, een zogenaamde 'infringement'. Enige trend waarbij er mogelijk sprake zou kunnen zijn van een toename aan dit soort voorvallen wil de afdeling zweefvliegen stoppen. Daarom vraagt het bestuur aandacht voor het volgende.

Wat is een luchtruimteschending?

Een ‘infringement’ is een vlucht in gepubliceerd luchtruim waarvoor, als dat vereist is, geen klaring of toestemming is gegeven door de aangewezen beheerder of controlerende autoriteit van dat luchtruim, in overeenstemming met geldende regelgeving. Voor zweefvliegers kan dit luchtruim zijn met klasse A,B,C of D. Ook luchtruim beperkingen zoals Prohibited, Restricted, Danger Areas, of Temporary Reserved Airspaces (TRA) vallen onder luchtruim waarvoor een klaring of toestemming nodig is, indien deze actief zijn. Luchtruim-restricties kunnen ook tijdelijk zijn.

Luchtruimschendingen zijn uitermate ongewenst. Het beschikbare luchtruim voor de zweefvlieger in Nederland staat onder druk. Luchtruimschendingen beschadigen het imago van de Nederlandse zweefvliegers. In een extreem geval kan een luchtruimschending ook een zweefvlieger of een andere luchtruimgebruikers blootstellen aan een groot risico.
Om het overlandvliegen te vrijwaren is een correct luchtruimgebruik essentieel!!

Om van elkaar te kunnen leren, maar ook om naar de buitenwereld ons goed voornemen en correct handelen transparanter te maken, graag extra aandacht bij de "verklaring op erewoord betreffende luchtruimgebruik". Bij foutief of ontbrekende informatie kan u vlucht voor de charron afgekeurd worden. Maar zoals hiervoor vermeld, zie het niet als straf maar als poging het overlandvliegen nog lang te kunnen blijven beoefenen.

Probeer dus u verklaring zo concreet en duidelijk mogelijk te maken. Verklaringen in de trend van: "Al het nodige gedaan" zouden dus uit den boze moeten zijn.
Niets zo praktische als een goede theorie

Plaats reactie