WJGC 2007 // Rieti (IT) // 22.07 en 23.07

Forum van de Belgische Junioren.
Plaats reactie
Bert Jr. Schmelzer
Berichten: 128
Lid geworden op: Zo 22 Feb 2004 10:54

WJGC 2007 // Rieti (IT) // 22.07 en 23.07

Bericht door Bert Jr. Schmelzer » Di 24 Jul 2007 14:49

Voorbereidingsweek 22.03 en 23.07

Na een met files doorspekte reis van Hausen naar Rieti werd ons onmiddellijk weer duidelijk waarom we vorig jaar zo genoten hadden van dit oude Italiaanse vliegveld. Een fantastische locatie omgeven door de Sabini-keten in het westen, het Terminillo-gebergte in het westen en in het noorden en zuiden zijn er lagere heuvels om de vallei van Rieti af te sluiten. Het pittoreske stadje ziet er nog steeds zo uit zoals het 500 jaar geleden was, enkel de luid-toeterende Italiaanse Schumachers in hun fiats hebben paard en kar vervangen. De Italiaanse charme droop er vanaf.

Maar niet alles is onveranderd gebleven. Toen we aankwamen konden we onze ogen niet geloven. De beloofde verbouwingen zijn reeds grotendeels afgerond:

-nieuwe omheining rond camping en vliegveld
-nieuwe douchehuizen
-nieuwe asfaltwegen
-nieuwe bungalows (ik zit dit te typen in aangename 21° terwijl het buiten 42° is)
-...

Wat ook lichtjes veranderd is is het weer: veelal blauw en extreem veel wind. Optimale condities om de helling te testen dus. Op verschillende routes proberen we wat wel en wat niet (laag) aan de heuvels werkt. Ook de finalglide hebben we al uitvoerig geoefend en bijgesteld, afhankelijk van de windcondities.

22.07

30-40 km/h wind uit ZW richtingen en naar het noorden toe een paar cumuli. Het grote probleem in Rieti is het feit dat er nooit naar het zuiden gestart mag worden o.w.v. de nabijheid van de stad. Door de sterke rugwind moesten we vlak voor de start al het water aflaten. Een 900m sleep (voor de prijs van 600m :-) is nodig om aansluiting te vinden aan de plaatselijke Terminillo-berg. De rest van de vlucht speelt zich heel de tijd iets onder kamhoogte af, variërend tussen 1100 en 1500m MSL aan hoge snelheid. Op een 4-tal uurtjes tijd hebben we het hele noordelijke wedstrijdgebied op recordtempo verkend en de landingsmogelijkheden nog eens nader bekeken. Hetgeen in dit soms onherbergzame gebied niet onbelangrijk is.

23.07

Allessandro ‘Rocco’ Bruttini heeft als chefinstructer, kauwend op z’n uitgedoofde sigaar, de touwtjes tijdens deze eerste trainingsdagen op zijn eigen (despotische) wijze in handen. Van de voordag wisten we dat er telkens een race om de eerste startplaatsen (ten vroegste half 2) aan de gang was.
Resultaat vandaag: start 1 = MC
Start 2 = 21
De wind had nog eens in kracht toegenomen (>55km/h uit het WZW) en de bedoeling was om zo groot mogelijke stukken aan de helling af te leggen en op zoek te gaan naar de beste golfgebieden. Na een moeizaam begin (laag loskoppelen van de sleper is hier soms bijzonder lastig met 150l - 200l water in de vleugels) zijn we naar het zuiden via een niet-standaardroute afgevlogen. Tot aan de prachtige Velino ging alles in hangvlucht op één enkele 3,5m bel na. Dan werd het lee opgezocht aan Celano om via de rotor de golf te bereiken. Hetgeen met ondersteuning van de gigantische bosbranden ook lukte. Op 4200m schoten we met meer den 220 km/h zo’n 85 km naar het noorden met een quasi oneindig glijgetal. De wind was hier in het westen aan de Gran Sasso reeds toegenomen tot >99km/h. De hellingen deden het bijgevolg geweldig, maar de turbulenties waren van de zelfde grootte-orde. Het laatste cumuluswolkje gaf nog een geïntegreerd stijgen van 5,1m/s tot 4100 m en dan stortten we ons uit die hoogte terug in de hellingen naar het noorden en weer terug naar Rieti.

Een fantastische vlucht !

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Plaats reactie