WGC 2010 Szeged 3e wedstrijddag - 1e vliegdag

Uitslagen van wedstrijden, verslagen van recordpogingen en de strafste zweefvliegverhalen kan je hier kwijt.
Plaats reactie
tijl
Berichten: 5
Lid geworden op: Ma 19 Jul 2010 12:45

WGC 2010 Szeged 3e wedstrijddag - 1e vliegdag

Bericht door tijl » Di 27 Jul 2010 18:28

dinsdag 27 juli 2010


Vooruitzichten voor vandaag waren jammer genoeg weer niet al te denderend. Toch was er een klein weervenster voorspeld, waarin we een korte opdracht zouden kunnen vliegen. Voor de start waren er al regenbuien rond het veld, en na de sleep werd duidelijk dat we ons tevreden zouden moeten stellen met een basis van 700 a 900 meter. De wedstrijdleiding besloot wijselijk te cancellen voor de 15 en 18 meter klassen. Dwars op koers, vlak achter de start begon een buienlijn te ontwikkelen die de route zou gaan blokkeren, en ons het zich ontnam richting de keerpunten. We besloten dus direct af te vliegen na het openen van de start lijn, en doken onder de zwart wordende wolk naar de andere kant.

En daar zagen we enkel Niemandsland: regenbuien overal, enkel een paar verspreide frumulusen, en een basishoogte variërend tussen de 300 en 700meter. Slechts één tactiek was nog mogelijk: Max finesse! En die is gelukkig bij de Zulu-Yankee zeer goed. We waren als één van de eersten afgevlogen, en draaiden in een metertje in bij RX. Na een halve bocht zagen we dat we niet alleen zouden zijn vandaag: de hele open klasse had duidelijk dezelfde tactiek als ons, en kwamen nu als een gezwader op ons afgedoken. Een imposant en om eerlijk te zij beangstigend tafereel. Gelukkig waren er toch wat cumulusjes, en geraakte de groep toch een beetje verspreid.

En dan ging het vooruit. Hoppend van cumultje tot cumultje werden we gewoon aan de lage werkhoogte. We raakten de eerste sector minimaal en vlogen ongeveer dezelfde weg terug, daar grootschalige buien de directe weg naar de tweede area versperden. De enige mogelijkheid om er te geraken was langs het noorden rond te vliegen, en de sector aan de andere kant in het westen binnen te vliegen. Er was echter een groot blauw gat van 15 tot 20km voor ons. Met ca 550meter meter hadden we niet voldoende hoogte daarvoor, en we besloten enkele kilometers 120° op koers te vliegen naar wolken met een iets hogere basis. Daar vonden we het groepje van Pierre, de Duitsers, de Engelsen, de Italianen, de Fransen en nog een paar Langohren. Met 5 wereldkampioenen bij ons waren we dus in goed gezelschap. De wolken brachten ons op 800 meter, wat voldoende was om het gat te doorkruisen.

Aan de andere kant van het gat werkten we ons met redelijk stijgen tot 800 meter, en we vertrokken op pad richting keerpunt. Voor ons was er weer een buienlijn, en er nu waren twee opties: links of rechts. Twee Denen kozen voor de windkant die er grimmig uitzag door de regen, en de rest ging linksaf langs de open oostkant. Onze lijn droeg, maar een stuk minder goed dan die van de Denen. Deze twee kamen dus 250m hoger als de rest uit bij het keerpunt en hadden voldoende hoogte om terug tot bij het stijgen te geraken. Voor al de rest, en jammer genoeg ook voor ons, was het over en uit. De hele groep van ca 20 zwevers startte de motor, of landde buiten op ca 120km na het vertrek. De Denen geraakten gemakkelijk thuis, en haalden verdiend een dagoverwinning binnen door hun moedige beslissing om tegen de groepsgeest in te gaan.

In onze groep heeft uiteraard iedereen quasi dezelfde punten. Dus voor de Belgen een degelijk begin van de wedstrijd, maar hopelijk krijgen we vanaf nu iets beter vliegweer.


Tijl

Afbeelding
Het grote vliegveld Szeged

mark
Berichten: 24
Lid geworden op: Vr 04 Dec 2009 16:41

Re: WGC 2010 Szeged 3e wedstrijddag - 1e vliegdag

Bericht door mark » Do 29 Jul 2010 19:47

Felicitatie's aan Pierre! Nice job.
Move it up boy's, you can.

Mark

Plaats reactie