Loggers met foute datum - LX&Volkslogger

Al uw opmerkingen over loggers en zweefvlieg-software.
Plaats reactie
jvdputte
Berichten: 17
Lid geworden op: Ma 01 Feb 2010 18:54

Loggers met foute datum - LX&Volkslogger

Bericht door jvdputte » Wo 22 Mei 2013 10:29

Allen,

Zoals sommigen onder jullie reeds mochten ervaren zijn er sommige loggers die ineens terugspringen naar een foute datum datum in het verleden. Het probleem is dat de interne GPS-batterij leeg geraakt (dit is nog een andere batterij dan de IGC-validatie-batterij!) is en daardoor de begindatum van zijn rekening gereset is. Dit probleem treed op bij oudere LX-loggers en we hebben ook reeds enkele volksloggers gezien met dit probleem. Dit treed op wegens een niet-goed-gedesignede GPS-module (type FDK/GSU), die vroeger gebruikt werd in deze loggers, maar na zoveel jaren zal je daar geen garantie meer op hebben, dus laten omwisselen op eigen kosten is de boodschap.

Meer info + hoe kijken of je LX-betroffen is: http://www.lx-avionik.de/avionics/downl ... em2013.pdf
Bij de Volkslogger werd vroeger dezelfde foutieve chip gebruikt, bij mijn weten is er geen manier om te kijken of jouw VL mogelijks deze heeft.
Technische info kan je ook vinden op het Duitse forum: http://forum.segelflug.de/showthread.php?t=4654 (registratie nodig)

Volgens ik versta zou het probleem kunnen omzeild worden door je logger regelmatig te gebruiken zodat de GPS-batterij regelmatig bijgeladen wordt en niet leeggeraakt. Zo zou je dit mogelijks nog een jaar met een correct werkende logger kunnen vliegen (zodat je je proeven kan blijven ingeven, zie onder)

Herstelling (volgens info, geen enkele ervaring)
- LX: 140€+btw (bijdrage segelflug.de forum)/150€+btw (LX)
- Vokslogger: 50€+verzending+btw (info Dennis H.)

Wat met Charron-online?
Voor de Charron worden deze loggerfiles verder aanvaard, zolang de IGC-goedkeuring hiervoor geldig blijft, en zeker nog dit ganse jaar. Probleem is wel dat deze proeven manueel moeten worden opgeladen door de jury omdat de foute datum niet toelaat dat deze op de normale manier worden opgeladen. De datum manueel veranderen maakt dat de IGC-files niet meer geldig zijn dus dit is ook geen oplossing.

Reageer gerust bij vragen,

Joris Vanderputten
(namens COL-jury)

Jef YP
Berichten: 20
Lid geworden op: Di 31 Mei 2005 00:27

Re: Loggers met foute datum - LX&Volkslogger

Bericht door Jef YP » Vr 24 Mei 2013 10:51

Toch even een reactie. De fout in de LX'en wordt niet veroorzaakt door een lege interne batterij maar door een software-fout in de GPS-module. LX heeft indertijd verschillende leveranciers benut en één daarvan geeft nu problemen: de datum gegevens worden verkeerd verwerkt en een datum "1993" wordt aangewend. Een soort millenium bug.
Het is mogelijk een betroffen LX te herkennen in de IGC file: op de 8e lijn staat het merk van de module vermeld, deze is de "slechte": HFGPSGPS:FDK/GSU
en deze is één van de "goede": HFGPSGPS:MOTOROLA_ONCORE_GT.
Het is de GPS module die moet worden vervangen.
Zie ook het bericht van LX-Avionik: http://www.lx-avionik.de/avionics/downl ... em2013.pdf
Nog veel happy landings, Jef

jvdputte
Berichten: 17
Lid geworden op: Ma 01 Feb 2010 18:54

Re: Loggers met foute datum - LX&Volkslogger

Bericht door jvdputte » Vr 24 Mei 2013 23:29

Bijkomende info:
bij onze volkslogger heeft het probleem zichzelf opgelost; bij recent ingegeven vluchten was er geen probleem meer. Daardoor is er maar 1 andere volkslogger meer over die het probleem heeft. Vreemd is dat er wel degelijk VL zijn met dezelfde chip, maar dat hier het probleem veel minder vaak voorvalt...

Inderdaad Jef, vervangen vd GPS-module is de voor de hand liggende reparatie; deze voorzien van een nieuwe batterij (capaciteit) en dan terug laten opstarten zoals 10j geleden is wellicht te moeilijk (en dan heb je het risico dat je binnen 15j terug vastzit).

Joris

cheeseman1112
Berichten: 7
Lid geworden op: Wo 15 Mei 2013 13:19

Re: Loggers met foute datum - LX&Volkslogger

Bericht door cheeseman1112 » Ma 07 Sep 2015 09:37

Goeiemorgen,

Bij ons in de club wordt nu gezegd dat de Volksloggers volledig naar de eeuwige thermiekvelden vertrokken zijn; klopt dit of is bovenstaande "reparatie" nog altijd een mogelijkheid?
Daniël Klijnsma
DK7

"For once you have tasted flight you will walk the earth with your eyes turned skywards, for there you have been and there you will long to return."

Leonardo da Vinci

Plaats reactie