RASP BLIPMAP NL, BE en DLD

Vragen en informatie over het weer kan u hier posten.
Plaats reactie
Michel Hagoort
Berichten: 7
Lid geworden op: Do 16 Apr 2009 20:16

RASP BLIPMAP NL, BE en DLD

Bericht door Michel Hagoort » Do 16 Apr 2009 20:26

Hoi,

Ge van Geldorp en ik hebben het RASP BLIPMAP zweefvlieg weersvoorspellingsmodel toegepast op Nederland, Noord-Belgie en Noordwest-Duitsland. De resultaten hiervan zijn dagelijks beschikbaar om 08:30 op http://rasp.kzc.nl.

RASP BLIPMAP staat voor Regional Atmospheric Soaring Prediction en Boundary Layer Informatie Prediction MAP. Het model is ontwikkeld door de Amerikaanse meteoroloog en zweefvlieger, Dr. John W. (Jack) Glendening. Het RASP model is vooral gericht op de grenslaag. Dit is het deel van de atmosfeer dat direct aan het aardoppervlak grenst en waarin de lucht wordt gemengd door thermiek of windscheringswervelingen. Dit is het gebied waar zweef-, delta- en schermvliegers normaal vliegen. Het RASP model is eigenlijk een op deze vliegers toegesneden, en door vele weerinstituten gebruikt, WRF model. Voor de weersvoorspelling worden beide modellen iedere nacht gedraaid. De initialisatietijd van de data die wordt gebruikt is 00 UTC dezelfde dag. Het RASP model heeft een resolutie van 4 km.

Het RASP model heeft een aantal voordelen t.o.v. andere modellen/weersvoorspellingen:
- de resolutie is met 4x4 km hoger en de resultaten daardoor nauwkeuriger (i.p.v. 12x12, ~20x20 of meer)
- de resultaten zijn beschikbaar per 30 minuten (i.p.v. 60 minuten, 3 uur of meer)
- er zijn ook animaties beschikbaar die eventuele ontwikkeling verduidelijken (i.p.v. losse plaatjes)
- heel Nederland is in beeld (i.p.v. soms alleen een deel)
- de beschrijving van zowel de parameters als de website is in het Nederlands (i.p.v. Engels of Duits)
- er zijn vele verschillende soorten parameters voor zweef-, delta-, en schermvliegers beschikbaar (i.p.v. maar enkele algemene)
- de meest actuele initialisatietijd van 00 UTC wordt gebruikt (i.p.v. 18 UTC de voorgaande dag)
- op verzoek kunnen temps voor specifieke locaties worden gegenereerd en locaties ter orientatie op de kaart worden opgenomen
- de resultaten zijn dagelijks gratis beschikbaar (i.p.v. betaald)

Aangeraden wordt om eerst de beschrijving van de basis RASP BLIPMAP parameters door te lezen en daarna die van alle parameters. Door vervolgens ervaring op te doen met het RASP model wordt, net zoals bij andere modellen, duidelijk hoe je de resultaten het beste kunt interpreteren.

Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen. Deze kun je samen met je vragen en opmerkingen kwijt via dit forum of via het emailadres op de website http://rasp.kzc.nl. Op het Nederlandse zweefportaalforum zijn misschien al wat antwoorden te vinden http://www.zweefportaal.nl/main/forum/v ... ead_id=315.

Oja, ter orientatie heb ik de velden in Nederland waar volgende de ICAO kaart zweefvliegers iets te zoeken hebben als stipjes op de kaart opgenomen.

Groeten Michel Hagoort

Michel Hagoort
Berichten: 7
Lid geworden op: Do 16 Apr 2009 20:16

Re: RASP BLIPMAP NL, BE en DLD

Bericht door Michel Hagoort » Do 07 Mei 2009 17:33

Hoi,

RASP BLIPMAP voorspelt nu ook iedere dag het weer voor morgen en overmorgen, zie http://rasp.kzc.nl. De voorspelling voor "morgen" is beschikbaar om 12:00 en voor "overmorgen" om 15:00. Dit is de tijd waarop de voorspelling uiterlijk beschikbaar zou moeten zijn. Omdat de rekentijd afhankelijk is van het weer is de voorspelling soms 10 a 20 minuten eerder beschikbaar, zoals bij de voorspelling voor "vandaag" vaak het geval is. Omdat we met de rekentijd voor "morgen" en "overmorgen" nog weinig ervaring hebben kan het zijn dat de voorspelling iets later beschikbaar is dan de genoemde tijd. We zullen deze uiterlijke tijd daarom binnenkort nog aanpassen op de website. Hiernaast worden, in tegenstelling tot dat wat al op de website staat, na middernacht nog niet alle resultaten naar een dag eerder gekopieerd. Op dit moment is dit alleen zo voor "vandaag" naar "gisteren". Ook dit wordt binnenkort nog aangepast.

Groeten Michel

Michel Hagoort
Berichten: 7
Lid geworden op: Do 16 Apr 2009 20:16

Re: RASP BLIPMAP NL, BE en DLD

Bericht door Michel Hagoort » Za 05 Sep 2009 12:31

Hoi,

Gebruik je alleen de RASP animaties? Zo ja, dan heb je waarschijnlijk gemist dat je sinds ongeveer 2 maanden van elke locatie alle precieze parameterwaarden over de hele dag kunt opvragen.

Door met de linker muisknop op een willekeurige locatie op de kaart te klikken open je een tabel met daarin alle waarden per half uur per parameter van die locatie. Onderaan de tabel is voor een aantal parameters de berekende tijd en temperatuur opgenomen waarop zij voldoen aan bepaalde waarden.

De afgekorte parameternamen komen overeen met die in de uitgebreide parameterbeschrijving (http://rasp.kzc.nl/parameters.html).

Groeten Michel

Michel Hagoort
Berichten: 7
Lid geworden op: Do 16 Apr 2009 20:16

Re: RASP BLIPMAP NL, BE en DLD

Bericht door Michel Hagoort » Do 18 Nov 2010 09:37

Ik heb een overzicht gemaakt van alle RASP BLIPMAPS wereldwijd:
http://maps.google.nl/maps/ms?ie=UTF8&h ... 273437&z=2

Michel Hagoort
Berichten: 7
Lid geworden op: Do 16 Apr 2009 20:16

Re: RASP BLIPMAP NL, BE en DLD

Bericht door Michel Hagoort » Do 09 Jun 2011 22:09

Met verdriet laat ik jullie weten dat Ge op 21 mei na een kort ziekbed is overleden. Vooral dankzij Ge hebben we al jaren het RASP model voor de Benelux, West-Duitsland en Frankrijk draaien. Daar ben ik hem heel erg dankbaar voor. Ge heeft voor zijn overlijden iemand gevonden die zijn werk aan RASP wil overnemen. Vanaf morgenavond wordt alles overgezet en is RASP voor onbepaalde tijd offline. We proberen RASP zo snel mogelijk weer in de lucht te krijgen.

Groeten Michel

Plaats reactie