De magnetische declinatie wordt dit jaar nul . van het kmi

Vragen en informatie over het weer kan u hier posten.
Bart S
Berichten: 141
Lid geworden op: Za 03 Feb 2007 08:09

De magnetische declinatie wordt dit jaar nul . van het kmi

Bericht door Bart S » Wo 20 Jun 2007 12:47

De magnetische declinatie wordt dit jaar nul op het Belgisch grondgebied

Voor het eerst sinds lange tijd zal in 2007 de waarde van de magnetische declinatie in het oosten van het land nul worden. In het westelijk gedeelte van het land bedraagt deze afwijking in 2007 ongeveer -1 booggraad. Het zal nog enkele jaren duren voor deze ook hier opgeheven zal worden.

Dankzij geomagnetische en archeomagnetische metingen weten we dat de declinatie in België sinds het midden van de XVIIde eeuw negatief is. Volgens onze voorspellingen zal ze vanaf nu positief worden door een toename van ongeveer 0,12 booggraad per jaar.

Het praktisch gevolg hiervan is dat het kompas in onze regio de volgende vijf jaar het geografisch noorden zal aanwijzen en dat men geen correcties meer moet aanbrengen aangezien de nauwkeurigheid de booggraad niet bereikt.

Deze langzame afwijking van de waarde van de declinatie wordt veroorzaakt door de gigantische convectieve bewegingen die zich op duizenden kilometers onder onze voeten voordoen: in smeltend ijzer met een temperatuur van 4000 °C en een druk van verschillende miljoenen bar. Het is een van de zeldzame manifestaties van de aardkern die we gemakkelijk kunnen waarnemen.

-------------------------------------------------------------------------------

De magnetische declinatie is de hoek tussen het geografisch noorden en het magnetisch noorden. Ze wordt uitgedrukt in booggraden en is positief wanneer het magnetisch noorden zich ten oosten van het geografisch noorden bevindt. De declinatie varieert in tijd en ruimte. In België wordt ze voortdurend door het KMI in de “Magnetische Observatoria” te Dourbes en Manhay alsook in het station van het Zwin gemeten. Het kennen van de magnetische declinatie laat toe de aanduidingen op het kompas (gericht naar het magnetisch noorden) te corrigeren zodat de richting van het geografisch noorden aangegeven wordt.

Het archeomagnetisme maakt het mogelijk de waarde van de declinatie in het verleden terug te vinden, door vroeger geregistreerde artefacten te onderzoeken.

Plaats reactie