Zuurstofflessen (bij)vullen

Alle tips en vragen i.v.m. het onderhoud en reparaties van uw zweeftoestel.
Kees Hordijk
Berichten: 15
Lid geworden op: Zo 08 Feb 2004 23:37
Locatie: Maarssen (Holland)
Contact:

Zuurstofflessen (bij)vullen

Berichtdoor Kees Hordijk » Za 30 Jan 2016 00:47

Aan een aantal Belgische motor- en zweefvliegers verkocht ik Mountain High zuurstofsystemen. Het vullen van de flessen met Aviation Oxygen bleek in België niet eenvoudig. Sinds kort heb ik contact met het volgende bedrijf: www.sky-o2.com. Hier (Roeselare) is men genegen flessen met Aviation Oxygen te vullen.

Kees Hordijk

Tim Baeyens
Berichten: 1
Lid geworden op: Di 16 Feb 2016 21:40

Re: Zuurstofflessen (bij)vullen

Berichtdoor Tim Baeyens » Di 16 Feb 2016 21:41

Een wat oudere, doch interessante thread op zweefportaal:
http://www.zweefportaal.nl/main/forum/v ... rowstart=0

Kees Hordijk
Berichten: 15
Lid geworden op: Zo 08 Feb 2004 23:37
Locatie: Maarssen (Holland)
Contact:

Re: Zuurstofflessen (bij)vullen

Berichtdoor Kees Hordijk » Wo 17 Feb 2016 00:50

In de verwijzing naar het Nederlandse Zweefvliegforum wordt een aantal keren Hugen in Zevenaar (http://www.hugen.com/businesses/aviation/solutions/) genoemd. Hugen is gecertificeerd om zuurstofflessen te keuren en hervullen. Tot voor kort deed Hugen (het tussendoor hervullen) voor een "vriendenprijsje". Een beetje buiten de officiële kanalen om voor rondom € 15,-. Sinds kort is er een nieuwe (Engelse) eigenaar en het personeel heeft opdracht gekregen alles via de officiële weg (met certificaten bij het vullen) te laten verlopen. De prijs is nu verre van interessant.

Kenmerk van vliegerzuurstof (en een eis van Mountain High, tegenwoordig het meest gebruikte O2-systeem), is een H2O gehalte van ≤ 7 vpm. Er zijn tegenwoordig meerdere leveranciers van medische zuurstof die hieraan voldoen. Probleem is dat medicinale zuurstof zonder recept moeizaam verkrijgbaar is. En je zal je je ervan moeten overtuigen dat de betreffende medische zuurstof een H2O gehalte heeft van ≤ 7 vpm. Een bevroren zuurstofsysteem is niet echt handig. Ook de meeste in de Alpen gelegen zweefvliegvelden kunnen zuurstof verzorgen. Maar informeer vooraf om teleurstelling te voorkomen.

Kees Hordijk


Terug naar “Technische controle, onderhoud en reparaties”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast